Tuinplanten

Tuinplanten kopen

Tuinplanten fleuren uw tuin enorm op en zijn in ontelbaar veel soorten en maten bij ons verkrijgbaar. Wij proberen het voor u als consument zo gemakkelijk mogelijk te maken door de vaste planten onder te verdelen in verschillende segmenten. Zo is het voor u altijd gemakkelijk om een geschikte plant te vinden voor uw tuin. Heeft u iets nodig voor een schaduwplek of bent u meer op zoek naar een mooie haag als afscheiding van uw tuin? Wilt u een houten schutting of pergola vergroenen met klimplanten of bent u op zoek naar mooie bollen of tijdelijke bloeiers om de border of het terras op te fleuren? Bij ons bent u aan het juiste adres en onze ervaren medewerkers staan altijd klaar om u te adviseren!

Kiezen van tuinplanten

Twijfelt u bij het kiezen van de juiste tuiplanten? Geen nood! 

  • Plantetiket
    Op het plantetiket is altijd wat extra informatie voor u te vinden! Hoe hoog de plant zal worden, of hij in de zon, schaduw of halfschaduw zou moeten staan en hoeveel water en voeding de plant nodig heeft.
  • Grondsoort
    De grondsoort is ook van belang bij het optimaal groeien en ontwikkelen van de plant. Bij ons in het tuincentrum zijn diverse soorten tuinaarde en potgrond verkrijgbaar, bijvoorbeeld ook gericht op de moestuin én natuurlijk met speciale voeding!
  • Afwisseling
    Het is mooi om in de tuin af te wisselen tussen verschillende soorten tuinplanten. Zo creëert u verschil in hoogte, groenblijvers en bloeiers en is er altijd iets moois om naar te kijken.

tuinplanten

De opbouw van tuinplanten in uw tuin

Voor een mooie opbouw in de tuin is het verstandig om een afwisseling te maken van bomen, groenblijvende planten, klimplanten, eenjarige- en  snelgroeiende planten die in de winter vaak hun blad verliezen maar er zomers erg mooi uitzien. Vergeet ook de bollen, bloeiende heesters en langbloeiende planten voor in de border niet. Het terras kunt u nog verfraaien door enkele kuipplanten te plaatsen in mooie potten. Eénjarige perkplanten zijn bijvoorbeeld goed te combineren met vaste planten. Kuipplanten zoals tibouchina, hibiscus, fuchsia, abutilon en lantana zijn niet winterhard en moeten in het najaar naar binnen. Een vorstvrije ruimte is dan vaak al voldoende. Komt u er niet uit of wilt u meer weten, wij geven u graag advies.

1. Bomen

Groenblijvende bomen kunt u het best in het voorjaar in de grond zetten. Bladverliezende bomen slaan het best aan als ze in het najaar in de nog warme grond worden geplant en er vaak voldoende regen valt. Kijk of de boom mooi ontwikkeld is en de stam recht is. Let verder op of de wortelkluit wel groot genoeg is in verhouding tot de boom.

2. Klimplanten

De meeste klimplanten groeien snel, dus u kunt geld besparen door een wat kleiner formaat uit te kiezen. Winterharde klimplanten zijn over het algemeen het gehele jaar te koop. Een klimplantmet veel zijtakken zal een muur of schutting snel begroeien.

Bij het kopen van een blauwe regen is het verstandig om een bloeiend exemplaar aan te schaffen of in ieder geval een geënte plant, zodat u zeker weet dat het geen jaren duurt voordat er eens een keer bloemen aankomen.

tuinplanten

3. Heesters

In pot gekweekte heesters zijn het jaar rond te koop. Let erop dat de heester jong en gezond is en niet al oud en knoestig is. Dan hebt u veel sneller kans op een mooie, gelijkmatige en snelle groei.

4. Winterharde vaste planten

Vaste planten kunnen vrijwel het hele jaar door worden gekocht. In het voorjaar kunt u goedkoop uit zijn door kleine exemplaren te kopen, die net opgekweekt zijn. Zeker bij snelgroeiende planten kunt u dit gemakkelijk doen, binnen de kortst mogelijke tijd heeft u de border vol staan met prachtige volgroeide planten. Plant vaste planten niet in de winter als het vriest en zorg het gehele jaar door voor voldoende water na het planten.

5. Bollen 

Voorjaarsbloeiende bollen zoals tulpen en narcissen kunnen in het najaar worden geplant. In het voorjaar zijn ze ook volop te koop als potplant en kunnen dan direct in de tuin geplant worden. Hebt u in januari/ februari narcissen in de kamer staan, bewaar ze dan na het uitbloeien in een schuur of garage en geeft ze af en toe water. In het voorjaar kunt u ze in de tuin planten, waarna ze het volgende voorjaar weer zullen gaan bloeien. Zomerbloeiende bollen kunt u in het voorjaar kopen en in de zomer als potplant.

tuinplanten

6. Éénjarige planten

In het voorjaar en in de zomer kunt u volop éénjarigen voor de tuin kopen. Ze kunnen snel en langdurig kleur geven aan een kaal stukje in de border of in potten op het terras. Kijk bij het kopen of de planten er goed uitzien en de kluit niet compleet uitgedroogd is.

Verschillende soorten tuinplanten

Eénjarigen, kuipplanten en kruiden

Eénjarigen worden ook wel perkplanten genoemd. Deze vaak vrolijke planten bloeien een zomerlang, mooi in een balkonbak of gewoon in de tuin. Zet u ze in een bak, zorg dan wel dat ze voldoende voeding krijgen. De meeste kuipplanten komen uit de zuidelijke landen rond de Middellandse Zee zoals de Oleander, Abutilon, Lantana of Fuchsia. Geef ze een warm plekje op het terras of zet ze in de tuin maar in het najaar moeten ze naar binnen. Een koele, onverwarmde ruimte is al voldoende. Geef ze heel weinig water tot ze in het voorjaar weer uit gaan lopen dan mogen ze ook verpot en wat teruggesnoeid worden. Een aantal kruiden overleven onze zachte winters zoals Bieslook en Munt. Andere kruiden moeten elk voorjaar gezaaid worden. Op onze kruidenafdeling staan ook alle kruiden kant en klaar in pot. 

tuinplanten

Vaste planten

De naam zegt het al: vaste planten zijn planten die ieder jaar weer terug komen. Nadat ze in de herfst afsterven en er eigenlijk niets meer te zien is, komen ze in het voorjaar weer vrolijk op. Als de planten te groot worden, kunt u ze in het najaar "scheuren", met een scherpe spade snijdt u er een stuk af; bij oudere planten wordt het vooral gedaan om de plant te verjongen, de oude kern wordt dan weggegooid. Het assortiment in vaste planten is groot. In de zomer worden vaak grotere planten aangeboden, een lege plek in de tuin is dan snel opgevuld.

Bomen, heesters en coniferen

Bomen horen in grote tuinen of plantsoenen thuis. Toch zijn er een groot aantal kleinere soorten die bijzonder geschikt zijn voor de kleinere tuin. Vooral de bolboompjes en treurvormen zijn populair zoals de bolacasia, treurwilgje of krenteboompje. Onder de categorie heesters vallen struiken die in vele gevallen in de herfst hun blad laten vallen, uitzonderingen daargelaten. Een heester kan heel bepalend zijn in de tuin. Er zijn vroegbloeiende heesters zoals de forsythia en ribes, heesters die vooral gekocht worden door mooie getinte en getekende bladeren en heesters die 's-winters groen blijven zoals de Laurier, Rhododendron en Buxus. Conifeer is de verzamelnaam voor naaldbomen en -struiken. Ze blijven over het algemeen in de winter groen, alleen de Larix verliest z'n naalden. De Conifeer is een gemakkelijke "boom" die goed te snoeien is, zelfs in mooie vormen maar niet te veel op de wind moet staan. Houdt u daar rekening mee dan zult u veel plezier beleven aan deze altijd groene struiken.

tuinplanten

Bloembollen en zaden

Bloembollen zijn onder te verdelen in voorjaarsbollen en zomerbollen. De voorjaarsbollen worden geplant in oktober / november en de zomerbollen in april / mei, na de vorstperiode. Bloembollen voelen zich overal thuis en zijn tevreden met elke plekje in de tuin of in een bak. Een van de bekendste voorjaarsbollen zijn Narcissen. Deze vermeerderen zichzelf en kunnen in de grond blijven, zodat ze volgend jaar weer een in grotere getalen terug kunnen komen. Tulpen en hyacinten zijn maar eenjarig. Wel zijn er zogenaamde verwilderingspakketten, dat zijn botanische soorten die zichzelf vermeerderen zoals blauwe druifjes, narcissen tête-a-tête en minitulpjes. De zomerbollen, anemonen, dahlia's, gladiolen zijn ook éénjarig, de bollen kunnen droog bewaard worden voor het volgende seizoen. Aan u de keuze! U kunt voorjaarsbollen in het najaar kopen en ze zelf planten, zodat u in de  vroege lente kunt genieten van de uitgekomen Narcissen en blauwe druifjes. Het is ook mogelijk om in het vroege voorjaar naar het tuincentrum te komen waar wij al bollen op pot verkopen.

Bij GroenRijk Maasbree hebben wij een ruim assortiment zaden zowel voor de siertuin (snijbloemen en perkplanten) als voor de groente- en kruidentuin, diverse soorten graszaad en weidebloemmengsels(een mix van klaprozen, korenbloemen en margrieten) die uw voortuin een fleurige aanblik geven.

Rozen en klimplanten

Rozen zijn er in talloze varianten: struik- en stamrozen, klimrozen en rozen als bodembedekkers. Voor alle rozen geldt dat het ware zonaanbidders zijn en dat ze in het voorjaar flink teruggesnoeid moeten worden. Klimrozen moeten goed vastgezet worden omdat ze uitzichzelf niet hechten aan muren en pergola's. Naast de klimroos zijn er nog talloze andere klimplanten. De bekendste is de Clematis en Hedera, maar er zijn natuurlijk nog vele andere klimmers, zoals de sterkgroeiende Bruidsluier, de geurende Kamperfoelie en niet te vergeten de Blauwe regen. 

Kom rustig langs om ons GroenRijk assortiment te bekijken.

tuinplanten

Bekijk meer productgroepen in de categorie Assortiment