Potgrond

Wanneer gebruiken we potgrond? (en tuinaarde?)

Weet u soms ook niet precies wanneer u nu potgrond en wanneer u tuinaarde moet gebruiken? Hierin bent u niet de enige. Wij helpen u graag op weg!

Potgrond in verschillende soorten

Potgrond is in veel verschillende soorten beschikbaar. Speciaal voor in de border, speciaal voor het groeien in de moestuin, de naam zegt het al; speciaal voor in potten of speciaal voor groente- en fruitbomen en -struiken. Potgrond bestaat uit verschillende componenten. Ze is zo samengesteld dat het precies voldoet aan de behoefte van bepaalde planten. Potgrond kunt u dus afstemmen op het doel waarvoor u het wil gebruiken. De menging is hierop afgestemd qua structuur en voeding. 

En tuinaarde dan?

Tuinaarde is NIET hetzelfde als potgrond. Tuinaarde gebruiken we voor het zwaardere werk. Een border of de tuin ophogen? Tuinaarde is het meest geschikt! Het heeft een samenstelling van zand en organische stof, waardoor het vrij zwaar is en hierdoor niet luchtig genoeg voor de wortels van planten. Ook is de pH-waarde vrij zuur, waar niet iedere plant goed in zal groeien. Gaat u met planten, struiken en bomen in de weer, kies dan voor een variant potgrond. Een terras aanleggen of een deel van uw tuin ophogen? Dan is tuinaarde uw beste vriend!

Wat doe ik met Hydrokorrels?

Zet u binnen of buiten potten met planten neer? Start dan onderin de pot met een goede laag hydrokorrels. Als een plant water krijgt, zakt dit water naar beneden, hierdoor wordt de potgrond een harde massa. Door de Hydrokorrels blijft de grond luchtiger. De Hydrokorrels nemen het teveel aan water op en geven dit ook weer af wanneer nodig. Let er wel op dat een pot die buiten staat altijd gaten moet hebben, zodat bij een hevige regenbui het te veel aan water weg kan lopen.

Potgrond geeft extra voeding

Door nieuwe potgrond aan te brengen zorgt u ervoor dat de grond ververst wordt met nieuwe voeding. Naast water hebben planten namelijk ook voeding nodig om te kunnen groeien. Het belangrijkste moment voor het aanbrengen van nieuwe potgrond of bemesting is in het voorjaar, vlak voordat bloemen en planten weer gaan groeien. Op dat moment hebben bloemen en planten voeding het hardst nodig. Richting het einde van de zomer stoppen de planten met groeien en is de behoefte aan voeding er ook niet meer. Na de zomer, in de herfst en winter, hoeft u dus geen nieuwe potgrond aan te brengen of de tuin te bemesten.

3 tips om potgrond te hergebruiken

Nieuwe potgrond geeft de plant dat duwtje in de rug wat het nodig heeft om mooi tot bloei te komen/te groeien. Na zes tot acht weken hebben planten de meeste voedingsstoffen uit de potgrond verbruikt. De potgrond is leeg, zou u kunnen zeggen. Is het mogelijk om de gebruikte potgrond een boost te geven, zonder alle potgrond te moeten vervangen? Gelukkig is het antwoord hierop JA! Op de volgende 3 manieren kunnen we weer voedingsstoffen aan de potgrond toevoegen of de potgrond hergebruiken:

1. Potgrond en compost mengen

Een manier om potgrond te hergebruiken is mengen. Meng potgrond met compost. De compost heeft heel veel voedingstoffen. Dat vormt eigenlijk de brandstof die planten nodig hebben om te groeien. De potgrond werkt als verdunner. Zo heeft u opnieuw een zeer voedingsrijke bodem waarin planten goed in zullen groeien.

 2. Oude potgrond gebruiken als opvulling

Oude potgrond kunt u ook goed gebruiken als opvulling van potten. Soms heeft u hele hoge potten, waar u kleine plantjes in wilt laten groeien. Dan is het niet nodig de pot volledige met nieuwe potgrond te vullen. Dat zou zelfs zonde zijn, want de wortelen van deze plantjes, zullen onderste aarde in de pot niet bereiken. Vul de pot daarom eerst met oude potgrond. Doe daarbovenop de voedingsrijke potgrond. Zo kunt u de potgrond hergebruiken én bespaart u geld. Potgrond kunt u natuurlijk ook gebruiken om het tuin(bed) iets te verhogen. Dat kan voordelig zijn voor de afwatering.

3. Potgrond hergebruiken als bodem voor de moestuin

Hoewel de potgrond na verloop van tijd de voedingsstoffen heeft verloren, blijft het zijn luchtige structuur behouden.  Bovendien heeft potgrond in de moestuin restaarde van voorgaande gewassen. Dit zijn ook een soort van voedingstoffen. Maar natuurlijk wel veel minder dan nieuwe potgrond. Toch, de luchtige structuur van potgrond blijft voordelig voor de groei van planten. Hoewel de meeste planten niet enkel en alleen in oude potgrond zullen groeien, zijn er een aantal uitzonderingen. Een paar planten zoals bonen en wortelen kunnen wel groeien op voedingsarme ondergrond. U zou de potgrond dus kunnen hergebruiken als ondergrond voor deze planten. 

Let op bij hergebruik van oude potgrond

U kunt oude potgrond dus goed hergebruiken maar er zijn een aantal zaken waar u op moet letten:

  • Oude potgrond bevat geen voedingsstoffen
    De voedingsstoffen in de grond, zijn na een aantal weken echt verdwenen. U kunt de potgrond dus niet hergebruiken (uitzonderingen daargelaten) zonder er compost of andere voeding aan toe te voegen.
  • Let op larveneitjes
    Een tweede waar u op moet letten bij het hergebruiken van potgrond is of er geen larven(eitjes) in de grond zitten. Soms heeft een plant last van insecten. De eitjes van deze insectjes komen dan vaak in de grond te recht. De eitjes zien er uit als witte bolletje. Ziet u witte bolletjes tussen de gebruikte potgrond, hergebruik die potgrond dan niet. Grote larven die uw nieuwe planten aantasten is niet gewenst!

Potgrond kopen Maasbree

Gaat u in de border van de tuin aan de slag? Wordt het tijd om de potten op uw terras een opfrisbeurt te geven, of zijn de planten binnen aan de beurt? Kom dan gerust eens langs bij GroenRijk Maasbree. Ons ervaren personeel beantwoord graag al uw vragen betreffende potgrond en kunnen u adviseren wat in uw situatie de beste keuze zou zijn. Ook uw potgrond koopt u bij GroenRijk Maasbree! U bent van harte welkom!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinartikelen