Paviljoens, pergola's of overkappingen

Om uw tuin extra sfeervol te maken en nóg langer van uw tuin te genieten kunt u kiezen voor een paviljoen of pergola. Beide zijn een overkapping van een deel van uw buitenruimte. U heeft geluk, want wij hebben verschillende opties voor u in het assortiment beschikbaar!

Het verschil tussen een paviljoen en een pergola

Een paviljoen is een frame, waarbij er een overkapping van stof overheen gespannen kan worden. Een flexibele keuze, want het paviljoen is na het installeren ook weer gemakkelijk te verplaatsen én u kunt kiezen voor bescherming aan de bovenzijde of deze verwijderen.

Een pergola is een constructie van palen, vaak boven een terras. De palen geven deels schaduw bij zon, maar natuurlijk geen beschutting bij regen. Vaak worden er klimplanten langs de palen geplant, waardoor er een groen dak ontstaat. Ook zijn er varianten beschikbaar, waarbij er een stoffen dak overheen te spannen is. Deze keuze is meer vanuit sfeer én na het plaatsen is de locatie 'definitief'. 

Beide opties zijn een overkapping, alleen kiest u bij de keuze voor het paviljoen voor flexibiliteit, omdat u het object gemakkelijker kunt verplaatsen. Een pergola staat vast op zijn plek. 

Een paviljoen in de tuin

De tuin wordt steeds meer een verlengstuk van de woonruimte in huis. Buiten mag het net zo comfortabel en sfeervol zijn als binnen. Daar komt een paviljoen goed bij van pas! Ideaal te combineren met uw tuinmeubelen en ze bieden ook nog eens bescherming op verschillende vlakken!

pergola paviljoen overkapping

Voordelen van paviljoens

Geef uw tuinmeubelen een dak boven het hoofd. Met een paviljoen of partytent schaft u een overdekking aan die ook nog eens meerdere voordelen brengt.

 • Uw tuinmeubelen hebben onder een paviljoen een schaduwrijke standplaats, zo kan de zon de materialen niet beschadigen.

 • Een regenbui is altijd een onwelkome verrassing, maar met een paviljoen kunt u zowel de gasten van het barbecuefeestje, als de barbecue zelf droog houden!

 • Extra sfeer in de tuin.

Paviljoen monteren: onze tips!

We hebben een aantal instructies voor de montage en veiligheid voor u op een rijtje gezet. 

 • Voor het veilig monteren van een paviljoen zijn ten minste 2 personen nodig

 • Zorg voor een egale en stevige ondergrond, zodat u het paviljoen veilig kunt monteren

 • Bij een zachte ondergrond kunt u uw opgebouwde paviljoen of partytent tegen wind beschermen door middel van tentharingen of door het stevig te verankeren met schroeven en pluggen
   
 • Bij sterke wind of storm is het slim om de overdekking te verwijderen. Zo heeft u zekerheid dat uw paviljoen heel blijft en is er geen risico dat het de lucht ingaat. 
   
 • Open vuur in- of in de nabije omgeving van je paviljoen is nooit verstandig. Bij een verkeerde windvlaag kunnen er ongelukken gebeuren.
   
 • Kachels of hittestralers het liefst alleen op voldoende afstand van het paviljoen gebruiken.

pergola overkapping paviljoen

Pergola: voor- en nadelen

Traditioneel is een pergola een houten constructie over een pad of terras waarlangs planten kunnen groeien. Pergola’s hebben zowel voor- als nadelen:

 • Je geniet van natuurlijke schaduw op je terras.

 • Romantische uitstraling: een pergola geeft je tuin een dromerige en fijngevoelige toets.

 • Een pergola staat los van de woning. Geen warmteverliezen, maar uiteraard ook geen verwarming.

 •  De begroeiing langs de balken van je pergola vergt regelmatige snoeibeurten.

 • Geen bescherming tegen regen en geen controleerbare zonwering.

Pergola of paviljoen kopen

Bent u op zoek naar een pergola of paviljoen in de tuin of boven uw terras? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Kom gerust bij ons langs voor een oriëntatie in ons uitgebreide assortiment. Ons personeel helpt u graag om de juiste keuze te maken voor uw situatie. Denk wel eerst even aan de afmeting van de overkapping waarnaar u op zoek bent. Ook kunt u alvast online een blik werpen op ons assortiment. We verwelkomen u graag bij GroenRijk Maasbree!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinmeubelen