Bougainvillea, een explosie van kleur!

Bougainvillea, een explosie van kleur!

Bij de Bougainvillea moeten we het over de bloemetjes én de blaadjes hebben. Het zijn namelijk de papierachtige schutbladen die voor de kleurexplosie zorgen. Haar vlammende verschijning heeft dus weinig met de bloemen te maken. Die zijn zelfs zo klein dat ze nauwelijks zichtbaar zijn!

Betoverende plant: Bougainvillea

Kleur, kleur en nog eens kleur. Haal een Bougainvillea in huis en je waant je in tropische oorden. De Bougainvillea glabra en Bougainvillea spectabilis bloeien over het algemeen paars of rood. Witte en gele varianten komen in Nederland minder vaak voor, want die zijn wat kwetsbaarder. De flamboyante plant komt oorspronkelijk uit de subtropen en tropen van Zuid-Amerika. In de eerste helft van de 19e eeuw werd ze ingevoerd in Europa.

Bougainvillea wil een standplaats op de eerste rang

In Nederland is de Bougainvillea een kas-, serre- of kamerplant. Ze is niet winterhard. In een verplaatsbare kuip of pot stem je haar standplaats makkelijk af op de seizoenen. Bougainvillea’s willen regelmatig water en houden ook van een neveldouche. Ze kunnen wat meer voeding gebruiken dan de meeste planten. Vanaf juni kan je elke week bijmesten met kuipplantenmest.


Bougainvillea’s voorbereiden op het nieuwe seizoen

Na de winterrust kan je je Bougainvillea rond februari eventueel verpotten. Voorzie de pot onderin van potscherven of kleikorrels van GroenRijk. Daarmee zorg je voor een goede drainage. Je mag haar nu ook een snoeibeurtje geven. Dat zorgt voor een vollere plant die goed in model blijft. Bij stevige snoei zal ook het oude hout weer uitlopen. Hou de plant nog even binnen. Achter glas ontwikkelen zich sneller bloemen en de begeerlijke gekleurde schutbladen. Zorg steeds voor frisse lucht, maar voorkom tocht.

Vijf maanden genot van blad en bloei

Na februari loopt de plant weer uit en in mei/juni mag ze langzaam opschuiven richting een beschutte plek in de open lucht. Wanneer de zomer op haar hoogtepunt is, plaats je je vurig gekleurde Bougainvillea natuurlijk prominent in de volle zon. In het voor- en naseizoen is een verwarmde kas, serre of woonkamer de beste plek. Wees er zeker van dat je de plant voor de eerste nachtvorst binnenhaalt. Kies een lichte en vorstvrije overwinterplek van ca.
14 graden. Schrik er niet van als de Bougainvillea wat blad laat vallen. Dat komt weer goed. Let er wel op dat de kluit heel licht vochtig blijft. 

Wist je dat?

Bougainvillea dankt haar naam aan de Franse ontdekkingsreiziger Louis-Antoine de Bougainville (1729 - 1811). De plant werd aangetroffen tijdens een expeditie waarover hij de leiding had.