Vlinderorchidee

Vlinderorchidee

Ja, de vlinderorchidee staat graag op een lichte plaats en heeft regelmatig speciale vloeibare orchideeënvoeding nodig

De familie van de orchideeën is een van de jongste plantenfamilies op aarde, maar ook een van de meest veelzijdige en meest verspreide. Orchideeën komen, behalve in de poolgebieden, overal ter wereld voor. Wetenschappers schatten dat de eerste orchideeën ca. 84 miljoen jaar geleden verschenen. Hoe ze zich zo snel en in zo veel vormen hebben kunnen verspreiden, is nog steeds een raadsel, want er waren soms brede oceanen tussen de groeigebieden van nauwverwante geslachten. Orchideeën hebben zich aan de meest uiteenlopende groeiomstandigheden aangepast, van tropische oerwouden tot koude toendra’s en hete woestijnen en van een grondloos leven hoog in boomkruinen tot wortelend in moerassen. Het lijkt wel of hun flexibiliteit geen grenzen kent.

Vlinderorchideeën komen uit Zuidoost-Azië
Het geslacht van de vlinderorchideeën (Phalaenopsis) heeft zich in Azië verspreid van de Himalaja tot de Filippijnen en verder in tropisch Noord-Australië. Vlak bij Taiwan ligt een eiland dat vanwege het overweldigend veelzijdig voorkomen van Phalaenopsis, orchidee-eiland wordt genoemd. Een eldorado voor orchideeënliefhebbers. Maar ook thuis kun je van de rijke vlinderachtige bloei van deze schitterende orchideeën in al hun verscheidenheid genieten. GroenRijk heeft ze in diverse bloemkleuren voor je klaarstaan.

Heel flexibel dus
Ook bij de ruim zestig soorten binnen het geslacht Phalaenopsis blijkt hoe makkelijk de planten zich aan de omstandigheden aanpassen. De meeste soorten groeien als epifyten in de boomkronen in de tropische regenwouden van Azië. Ze wortelen daar niet in de volle grond, maar houden zich met hun wortels aan de takken vast. Ook in veel koelere, vochtige laaglandbossen komen vlinderorchideeën voor (weer andere soorten) en in Australië groeien ze zelfs in vrij droge rotsspleten (dan zijn het zogenaamde lithofyten).

Wel steeds dezelfde bouw
Hoe groot de groeiplaatsverschillen ook zijn, de bouw van een Phalaenopsis is steeds dezelfde. Uit de top van een omhoog groeiende wortelstok verschijnen per jaar een of twee dikke, vlezige bladeren die heel lang aan de plant blijven, maar uiteindelijk wel een keer afvallen. Gebeurt dat tijdens de bloei, dan is de plant mogelijk aan een rustperiode toe. Zet hem dan wat koeler. Onder goede omstandigheden kunnen oudere planten wel 5-10 bladeren krijgen. De knolachtige verdikkingen die andere orchideeën soms hebben (pseudobulben), ontbreken bij Phalaenopsis. Tussen de bladeren verschijnen een of meer stengels waaraan zich de trossen bloemen ontwikkelen. Iedere bloem bloeit gemakkelijk enkele weken voor hij verwelkt. Een bloemtros (aan één enkele tak) bloeit in totaal gemiddeld twee tot driemaanden! Een ongelooflijke prestatie!

Daar komt bij dat sommige typen ook nog heerlijk geuren!

De naam vlinderbloem
Phalaenopsis komt van het Griekse phalaina dat ‘mot’ of ‘vlinder’ betekent; opsis betekent ‘gelijkend op’, dus de naam betekent ‘gelijkend op een vlinder’. Bij de meeste soorten is dat direct duidelijk voor wie de bloemen ziet.

Verzorging
Geef je vlinderorchideeën een lichte standplaats, maar niet in fel zonlicht. Ze voelen zich tijdens de bloei het lekkerst bij een temperatuur van 18-22 °C. Eenmaal per week matig water geven is meestal genoeg. Giet overtollig water altijd uit de pot of van de schotel: Phalaenopsis heeft een hekel aan voortdurend natte voeten. De wilde soorten vragen vaak een hoge luchtvochtigheidsgraad, maar de planten die je bij Groenrijk koopt doen het prima bij een normale 50% op de hygrometer. Geef eens per maand (tijdens de bloei) wat speciale orchideeënvoeding in het gietwater. Dat is precies op de bijzondere menu-eisen van deze orchideeën afgestemd.  Na de bloei de stengel op ca. 20-25 cm boven de potgrond afsnijden. Er vormt zich dan weer een nieuwe knop. Na 2-3 jaar kan verpotten nodig zijn. Doe dat dan niet in gewone potgrond, maar in speciale orchideeënaarde. GroenRijk heeft alles voor je orchideeën, ook het speciale, vloeibare orchideeënvoedsel.

TIP
Plant je Phalaenopsis in een pot met bijpassende onderschotel. Die combinatie is erg handig.

In kort bestek
Vlinderorchideeën (Phalaenopsis) doen het uitstekend in normale kameromstandigheden. Ze bloeien schitterend en langdurig en vragen weinig verzorging. Eerder waren dit dure, exclusieve planten, nu kan iedereen zich deze orchideeën veroorloven en jaar-in-jaar-uit maandenlang van hun bloemen genieten. Geef ze wel speciale orchideeënvoeding!