Kerstster

Kerstster

Ja, de kerstster staat graag op een lichte plaats, maar niet in de volle zon

Kerststerren of poinsettia’s worden al sinds 1834 in Europa gekweekt, maar bijna een eeuw lang zag men er niet zoveel in. De planten leken toen nog sterk op de wilde exemplaren die in Mexico groeiden. Ze hadden nog niet de mooie, grote schutbladen achter de bloemen die de planten tegenwoordig heel trots laten zien. Die verandering hebben we te danken aan de Duitse kweker Paul Ecke die in 1918 met het toen gloednieuwe ras ‘Oakleaf’ op de markt kwam. Dat was een sensatie en vormde wereldwijd aanleiding om ook met deze planten te gaan experimenteren. Dat leidde tot een volgende grote stap in de kerststerontwikkeling die vooral door de Amerikaanse kweker Paul Mikkelsen (uit Californië) werd gezet: de schutbladen werden niet alleen nog groter en kleurrijker, maar het lukte ook om de planten het hele jaar door in bloei te krijgen. Bij ons is de kerstster vooral een kleurrijke plant voor de donkere dagen in de laatste en eerste maand van het jaar gebleven. Maar wat een variatie is er nu. Een heel scala aan kleuren, volgroen en bont blad, allerlei kweekvormen, mini’s en maxi’s, struik- en stamvormen. De kwekers hebben zich uitgeleefd om kerststerren te creëren waar je niet omheen kunt. Die horen er rond de kersttijd absoluut bij. GroenRijk biedt nu een paar heel speciale aan tegen heel aantrekkelijke prijsjes.

Waar hebben we het eigenlijk over?
Over planten die officieel Euphorbia pulcherrima heten en vroeger behalve kerstster ook wel poinsettia werden genoemd. De wilde soort is een groenblijvende struik uit het tropische Mexico. Weinig vertakt, tot 120 cm hoog, met grote spits-eivormige, gesteelde bladeren (soms wat eikenbladachtig ingesneden). Aan de toppen van de twijgen verschijnen groepjes minieme groenig-gele bloempjes met daarachter de kleurrijke schutbladen. Bij de wilde planten vormen die schutbladen een enkele laag, bij veel gekweekte rassen zijn het er meer en geven ze een dubbele, gevulde bloemindruk. Aan de bloempjes kun je duidelijk zien dat het om een wolfsmelksoort gaat. Het witte melksap dat uit de takken komt als de plant wordt verwond, maakt dat nog eens extra duidelijk.

Wat GroenRijk nu aanbiedt is heel bijzonder
Het gaat om twee speciale, recent ontwikkelde en heel mooie cultivars: de rode kerstster ‘Tapestry’TM en de rood-witte ‘Ice Punch’TM. Het bijzondere van de framboosrood bloeiende ‘Tapestry’TM is het sublieme, klimop- of hulstachtige, bonte blad eronder. Dat is groen met wit en roomgele randen. Echt schitterend. Een goed vertakkende, rechtop groeiende, zeer rijk bloeiende plant die tot 40 cm hoog wordt en 30 cm breed. De kleurencombinatie van deze sterke plant is echt fantastisch. Dat geldt zeker ook voor ‘Ice Punch’TM. Daarbij is het ‘gewone’ blad volgroen, maar de schutbladen vertonen twee kleuren: kersrood met forse witte vlekken in het hart van elk blad. Die schutbladen zijn heel bijzonder en trekken enorm de aandacht. Dat hebben we al duidelijk gemerkt.

Eenvoudige verzorging
Zowel de rode ‘Tapestry’TM als ‘Ice Punch’TM kunnen je kamer makkelijk 3-4 maanden sieren. Daarna zou je plant zelfs  nog in de tuin kunnen zetten, maar ze zijn niet winterhard. Daarom worden ze meestal weggedaan als ze stoppen met bloeien. De planten doen het prima bij normale kamertemperaturen, als ze maar voldoende water krijgen. Zorg dat de temperatuur ook ’s nachts niet te sterk zakt (niet onder 15 °C). Eigenlijk is het heel eenvoudig: als jij de temperatuur in huis lekker vindt, vindt je kerstster dat ook. Geef steeds opnieuw water als de potgrond waarin ze staan, droog aanvoelt. Doorlekkend gietwater afgieten. Laat dat niet onder in de pot staan Tîjdens de bloei hoef je de planten geen voedsel te geven. Zorg dat je je kerstster goed verpakt vervoerd als het koud weer is. Zet hem na thuiskomst niet in de volle zon, maar wel op een lichte plek.

Kerststerren zijn kortedagplanten
Dat betekent dat ze een periode met weinig licht nodig hebben om te kunnen gaan bloeien. De planten die nu worden aangeboden hebben zo’n periode net achter de rug en tonen al schutbladen met een volle kleur. Enkele van de kleine bloempjes in het hart zijn al open. Ze zitten ook goed in het blad en hebben stevige stengels. Dat is de beste fase voor aankoop, want ze hebben hun hele bloeitijd nu nog voor zich. De forse potmaat (13 cm) duidt op stevige planten.

TIP
Het witte wolfsmelksap dat bij beschadiging uit de stengels komt, is giftig. Het kan irritaties geven. Je kunt het ‘bloeden’ stoppen met een brandende lucifer (of kaarsvlam).

In kort bestek
GroenRijk heeft nu twee uitzonderlijke kerststerren (poinsettia’s) voor je: de prachtige Euphorbia ‘Tapestry’ met framboosrode schutbladen en bont blad met (room)witte vlekken en/of de groenbladige ‘Ice Punch’ met kersrode, witgevlekte schutbladen. Allebei heel apart en mooi! Om met de kerst en daarna nog maandenlang van te genieten. Gewone kamertemperaturen zijn prima. De verzorging is eenvoudig. Echte rijkbloeiende aanraders!