Gazania rigens: neem goud mee naar huis!

Gazania rigens: neem goud mee naar huis!

De stralende perkplant middaggoud (Gazania rigens) fleurt met haar opvallende grote bloemen graag jouw tuin, terras of balkon op. De margrietachtige bloemen in tropische kleurcombinaties bloeien een zomer lang!

 

Zomer vol kleur

Het grote gele hart van Gazania rigens of middaggoud, is omringd door lange, slanke bloemblaadjes in allerlei fantastische bloemkleuren: van wit en verschillende geeltinten tot roodbruin en paars. Deze laagblijvende kleurige plant komt van oorsprong voor in kustgebieden van Zuid-Afrika. De gecultiveerde soorten voor ons klimaat zijn als eenjarigen gekweekt en staan zowel mooi in je border als in een pot op je terras of balkon. Middaggoud bloeit vanaf mei tot oktober, trekt lekker veel bijen en vlinders aan en wordt zo’n 20 tot 30 cm hoog.

 

Zonnige openingstijden

Als de zon op haar bladeren schijnt, voelt Gazania zich het best en spreidt ze haar puntige bloemblaadjes wijd open. Ze kunnen wel een doorsnede van 7 tot 10 cm bereiken. Is het donker of bewolkt? Dan zijn haar bloemen dicht. Aan de voet heeft ze een veelheid van slanke, licht behaarde groene bladeren die een wat zilvergrijze tint krijgen. Middaggoud houdt van een zonnige plek, maar bloeit ook in de halfschaduw. Ze is niet erg winterhard, maar je kunt het leven van deze perkplant proberen een jaartje te verlengen door haar na de bloei in een pot te zetten en binnen te laten overwinteren.

 

Gezonde Gazania

Met deze tips zorg je optimaal voor Gazania rigens en geniet je extra lang van haar bloemen.

  • Zet de plant in voedselrijke en vooral goed doorlatende aarde. Ze houdt niet van natte wortels.
  • Voor een mooie, dichte begroeiing zet je zo’n 7 tot 9 planten op 1 m².
  • Geef regelmatig water en zorg dat de grond niet uitdroogt.
  • Verwijder telkens even de uitgebloeide bloemen.
  • Geef tijdens de groeiperiode om de 3 tot 4 weken wat biologische mest of vloeibare plantenvoeding.
  • Snoeien is niet nodig. 

 

Een streepje voor

Houd je van extra veel kleur? De bloemen van sommige gekweekte soorten Gazania rigens hebben ook nog prachtige kleurcombinaties op het bloemblad. Zoals gele bloembladen met een oranje streep of witte bloemblaadjes met een bruine of opvallende paarse streep. Zo maak je er helemaal een bonte boel van in je tuin of op je balkon!