Hebe

De Hebe Addenda®  is een groenblijvende struik die tot eind oktober bloeit met paarse bloemen

De zomer lijkt langer met Hebe. De planten met de merknaam Hebe Adddenda® zijn fantastisch bloeiende, zuidelijk ogende heestertjes (ook struikveronica’s genoemd) voor een liefst koele, beschutte plek op je balkon of terras of in je border. Het zijn makkelijk te verzorgen, groenblijvende dwergstruikjes die GroenRijk nu gekweekt in 15 cm-potten aanbiedt. Absolute topkwaliteit! De planten worden tot maximaal 70 cm hoog en vormen mooi, fijn, volgroen blad.

Hebe’s zijn vooral fraai en langdurig bloeiende bladheestertjes. De bloemen verschijnen in grote aantallen in vrij dikke, fijngevormde, cilindervormige aren aan de twijgeinden. Ook bijen zijn er gek op. Hebe’s zijn echte bijenplanten. Goed voor de natuur en prachtig in je tuin!

Uit Nieuw-Zeeland

Uit de wilde natuur zijn meer dan honderd verschillende soorten bekend zijn. Ze stammen bijna allemaal uit Nieuw-Zeeland, dus van ‘down under’. Naast tientallen echte soorten worden uit dit plantengeslacht prachtige cultivars (door de kwekers gemaakte kruisingsproducten) aangeboden. Die worden natuurlijk niet uit Nieuw-Zeeland geïmporteerd, maar hier gekweekt door gespecialiseerde kwekers. Een van de mooiste is de opvallend paars bloeiende cultivar uit de speciale Hebe Addenda®-serie die GroenRijk nu aanbiedt.

Oergezond en wintergroen

Hebe’s die met de merknaam Hebe Addenda® worden aangeboden zijn gegarandeerd ziektevrij en van hoge kwaliteit. De lange, dikke bloemtrossen zijn dicht bezet met fijne bloempjes. De trossen zelf doen een beetje aan flessenragers denken. De enorm lange  bloeiperiode loopt bij Hebe Addenda® van juli tot ver in oktober, vaak nog tot begin november als het weer het toelaat. Meestal maakt de vorst een eind aan de bloei van de planten die je nu bloeiend koopt. De planten zijn allemaal wintergroen en zijn in zachte winters (zonder strenge vorst) goed over te houden. Je kunt dan jarenlang plezier van je Hebe Addenda® hebben. Als het echt gaat vriezen kun je exemplaren die in een pot of bak groeien, op een koele, lichte vorstvrije plek laten overwinteren. Dan niet vergeten water te geven! Bij deze groenblijvende planten gaat de verdamping via het blad namelijk ook ’s winters gewoon door.

Verzorging

Je kunt je Hebe Addenda® na aanschaf op een lichte plek in huis zetten. Dan kun je er daar van genieten. Hij bloeit dan wel wat korter: vier tot zes weken. Maar eigenlijk zijn het buitenplanten. Ze houden van een niet te warme omgeving. De hele dag in de volle zon is niet goed voor ze. Zet ze op een lichte, liefst beschutte plek in je tuin of op je balkon of terras. Een plek met oost- of westzon is

het meest ideaal. Zet  je Hebe Addenda® buiten in een bijpassende sierpot (met drainagegat!) op het terras, op een tafel of in een plantenbak op het balkon, maar je kunt hem ook in de volle grond in je tuin planten.

Geef je Hebe Addenda® die in pot groeit – als hij bloeit – eenmaal per week vloeibare voeding in het gietwater. Eenmaal per twee à drie weken een vaste meststof (voor balkon- en kuipplanten) geven kan ook. Het kalkhoudende beendermeel is ook prima als voedingsstof voor deze planten. Als je helemaal van de voedingszorg af wilt, kun je ook langdurig werkende voedingssticks, -pijltjes of -pillen bij de wortels in de potgrond duwen. Die middelen geven de voeding vrij als de plant erom vraagt. Ideaal. GroenRijk heeft ze voor je.

Zorg dat de (pot)grond niet uitdroogt. Een eenvoudige watergeefregel is: als de grond nog vochtig aanvoelt, hoef je geen water te geven. Voelt de grond droog aan, dan wel wat water geven. Overtollig water moet weg kunnen. Dus zet je Hebe Addenda® niet in een van onderen gesloten sierpot. Er moet een drainagegat onderin zitten. Is die er niet, boor dan een gat in de potbodem. Hebe houdt niet van langdurig ‘natte voeten’. Hoe warmer het is, des te vaker zul je water moeten geven.

De uitgebloeide bloemen van Hebe verdrogen en zien er dan niet mooi meer uit. Die kun je beter regelmatig wegknippen. De plant bloeit dan ook (nog) langer door. Door vorst aangetaste Hebe’s kun je in het voorjaar snoeien. Maar snoei niet te diep en zeker niet tot in verhoute delen van de twijgen. Anders lopen die – net zoals bij heide – niet meer uit.

Er zijn ook andere Hebe’s

De natuurlijke variatie is zelfs groot. Niet alleen in soorten, maar ook in bloeikleuren. Leuk is dat er bij de verschillende soorten een samenhang is tussen de maat van de bladeren en die van de bloemen: hoe groter de bladeren des te groter ook de bloemen. Bij typen met kleinere blaadjes zijn dat er veel meer per plant en krijg je ook meer (maar kleinere) bloemen. De grootbladige typen zijn wat vorstgevoeliger dan de kleinbladige. De cultivar van Hebe Addenda® die GroenRijk nu aanbiedt, behoort tot het kleinbladige type.

TIP

Hebe’s verdragen relatief veel zoute lucht. Ze zijn daardoor ook ideaal in tuinen en op balkons in de kuststrook.

In kort bestek

Hebe’s met de merknaam Addenda® zijn rijk bloeiende, groenblijvende heestertjes. Zet ze in pot op terras of balkon of  in de volle grond van de tuin. Ze bloeien van juli tot begin november met dikke trossen bloemen. GroenRijk heeft ze nu prachtig paarsbloeiend. Met wat winterbescherming kun je ze overhouden. Dan bloeien ze ieder jaar opnieuw. Een koele plek, een beetje zon, water en wat voeding is alles wat ze vragen. En ze verdragen zoute lucht.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl