Bergthee

Bergthee

Bergthee ‘Big Berry’ is een wintergroene heester met vrolijke oranjerode bessen

Deze bergthee (Gaultheria procumbens ‘Big Berry’) is een laag, groenblijvend, langzaam bodembedekkend groeiend struikje. Hij wordt niet hoger dan 15 cm. Omdat hij absoluut niet woekert, wordt hij graag in tuinen en plantenbakken toegepast. De soort Gaultheria procumbens komt uit Amerika, maar hij heeft familieleden in het Himalaja-gebied, China, Taiwan, Japan en zelfs Nieuw-Zeeland. Je kunt bergthee ‘Big Berry’ in zijn kweekpot tijdelijk (gedurende zes tot acht weken) binnen neerzetten om er intens van te genieten. Dat kan natuurlijk ook op je balkon of terras. Kies er dan een gezellige sierpot bij. Na die periode kun je hem buiten in de tuin in de volle grond planten. Het wintergroene heestertje zal er in iets zure grond mooi dicht en bodembedekkend uitgroeien. Hij bloeit leuk met witte (soms iets roze) geurende bloempjes (in juni-juli) en vormt daarna de fraaie, oranjerode bessen die de planten nu hebben. Die bessen blijven ook buiten heel lang aan de planten, omdat vogels er niet zo dol op zijn. De bessen verschijnen mooi boven het blad. De takjes met bessen worden door bloemschikkers/sters ook graag in herfst- en kerststukjes verwerkt. De feestelijke kleur van de bessen vraagt daar gewoon om. Bovendien verkleurt het blad in het najaar gedeeltelijk naar paarsrood. Dat groen met paarsrood zorgt voor extra sierwaarde! Natuurlijk fantastisch om van je eigen planten takjes met bessen en zulk mooi blad te kunnen oogsten!

 

De soort Gaultheria procumbens is een bosplant

Deze soort groeit in het wild in centraal- en oostelijk Noord-Amerika (in het westen van Noord-Amerika groeit de grotere soort Gaultheria shallon). In het wild vormen de planten hele velden als onderbegroeiing in de bossen, ongeveer zoals bij ons de bosbesplanten in onze bossen. ‘Big Berry’ is een cultivar, een kweekproduct van deze wilde soort. Iedere bergthee houdt van zure grond, net zoals heide en Rhododendron. Dus plant hem buiten in speciale heideplantengrond (daar staat je plant in zijn kweekpot ook in). GroenRijk heeft dat speciale zure grondmengsel voor je in voorraad. Niet met beendermeel of vismeel bemesten (daar zit namelijk kalk in), maar geef in het voorjaar (en bij het inplanten) speciale heideplantenmest (heeft GroenRijk ook). Zet je je bergthee ‘Big Berry’ in een sierpot buiten, zorg dan wel dat daar een drainagegat in zit.

 

Je kunt lekkere thee van de blaadjes trekken

De Indianen in Noord-Amerika gebruik(t)en de plant medicinaal vanwege de ontsmettende eigenschappen. Er zit namelijk een mentholachtige stof in het blad. Het heeft een muntachtige smaak. Als je het blad wrijft, komt er een geur vrij die aan kauwgom doet denken. Lekker fris! Uit de bladeren wordt de zogenaamde wintergroenolie gewonnen die bij reuma de pijn verlicht. In Amerika wordt van de blaadjes vaak thee getrokken. Dat kun je ook proberen. De smaak doet nog het meest aan Maroc-muntthee denken. Best lekker!

 

Bergthee ‘Big Berry’ groeit heel rustig in de breedte uit

De plant vormt kruipende stengels waar het mooie, kleine, ovale, leerachtige blad aan korte stelen uit groeit. Het nieuwe blad loopt in het voorjaar donkergroen uit, maar verkleurt vanaf de nazomer voor een deel tot paars en zelfs rood. Die kleursamenstelling blijft de hele winter aan de planten. Pas als het nieuwe blad verschijnt wordt het oude blad geleidelijk afgestoten (ongeveer zoals een beuk dat doet). ’s Zomers verschijnen in de bladoksels alleenstaande, klokvormige, witte bloemen (soms staan ze ook in trosjes) die vaak wat roze kleuren en lekker geuren. De vele bessen die daarna verschijnen, zijn echt fel oranjerood. Ze kunnen buiten tot in het voorjaar aan de struikjes blijven, dus zorgt bergthee heel lang voor leuke winterkleur in je tuin of op je terras of balkon.

 

Uiterst makkelijke verzorging

Als bodembedekker uit het bos houdt je bergthee ‘Big Berry’ van lichte schaduw (bijvoorbeeld tussen en onder heesters). Snoei is normaal niet nodig. Als de planten zich te ver uitbreiden, kun je eenvoudig de kruipende stengels inkorten. Bergthee vormt een mooie, gesloten bodembedekking waarin onkruid geen kans meer krijgt. Geef in het voorjaar een lichte, kalkvrije basisbemesting (zie hierboven). Zorg dat de grond waarin je deze planten laat groeien, niet uitdroogt. De plant doet het ook goed in een ruime pot, bak of schaal, maar groeit daar op den duur wel uit. Zet je hem eerst een tijdje in pot in huis, kies dan een plek voor een raam op het oosten, westen of noorden, nooit in de felle zon op het zuiden.

 

TIP

Vind je de bergthee ‘Big Berry’ zo leuk dat je er wel een veldje van in je tuin zou willen hebben, plant dan 20-25 stuks per vierkante meter om binnen een jaar een gesloten bodembedekking te krijgen. Je kunt er nu ook nog mooi bolletjes (voor verwildering) tussen planten. Witte sneeuwklokjes zijn dan bijv. prachtig omdat die in het vroege voorjaar al bloeien als er nog rode bessen aan je ‘Big Berry’ zitten!

 

In kort bestek

Bergthee ‘Big Berry’ (Gaultheria procumbens) is een bodembedekkend, wintergroen heestertje dat van herfst tot voorjaar grote aantallen oranjerode bessen draagt. In een leuke sierpot tijdelijk ook zeer decoratief in huis (of op je balkon of terras). Daarna prachtig in je tuin. Het groene blad verkleurt in de herfst roodpaars en verspreidt bij kneuzing een heerlijk frisse geur. Je kunt er lekkere thee van trekken. Geurende, rozewitte bloempjes in de zomer.

 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl