Campanula

Campanula

Ja, deze Campanula’s zijn vaste planten voor buiten, maar ze doen het binnen ook uitstekend.

De Adansa®- en Ambella®-Campanula’s zijn klokjesbloemen van topkwaliteit. Ze bloeien geweldig mooi. Het zijn twee nieuwe kweeklijnen die door de Campanula Addenda®-kwekers vanuit de eerdere Addenda®-lijn zijn ontwikkeld. Dat is een serie veredelde kruisingsproducten van twee soorten klokjesbloemen: Campanula poscharskyana en C. portenschlagiana. Twee van de ruim driehonderd soorten klokjesbloemen die in de wilde natuur voorkomen. Om de gewenste eigenschappen volledig te behouden worden alle Addenda®-producten uit stek doorgekweekt. Het zijn stuk voor stuk planten met een geweldige uitstraling. Je kunt er niet omheen – ze vallen altijd op, maar zijn toch niet opdringerig. En het mooiste is: ze zijn zowel geschikt voor binnen als voor buiten. Ze zijn zelfs goed winterhard. Die laatste eigenschap danken ze aan het herkomstgebied van de oudersoorten dat zich uitstrekt van Slowakije tot Kroatië en Servië. Daar kan het ’s winters pittig vriezen.

Twee nieuwe ‘merken’: Ambella® en Adansa®
De kwekers hebben niet stilgezeten. Vanuit de Addenda®-Campanula’s zijn twee plantenlijnen ontwikkeld met eigen ‘merk’namen: de stijlvolle Ambella®’s en de sierlijke Adansa®’s. Die namen zijn heel goed gekozen. Het ‘bella’ in Ambella® geeft de sfeer van deze planten heel goed weer: ze hebben iets stijlvols en klassieks door hun compacte, bolle groeivorm die tijdens hun lange bloeiperiode is overdekt met (afhankelijk van de cultivar) paarse, blauwe of witte bloempjes in de vorm van klokjes of belletjes. In de Adansa®-naam valt het woord ‘dans’ op en dat klopt ook: dit is een veel losser en vrijer (beweeglijker) groeiend type dat lange, uitwaaierende ranken vormt en even overdadig bloeit, maar met meer stervormige, donkerblauwe, roze of blauwwitte bloemen.

De verzorging
De planten die je nu bij GroenRijk koopt, bloeien al. Zet ze in huis op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Buiten kun je ze op een plek zetten waar een paar uur per dag de zon direct op schijnt (voor de rest van de dag dus licht beschaduwd). Zowel Ambella® als Adansa® verdampen vrij veel water. Zorg dat hun potkluiten niet uitdrogen. Regelmatig water geven dus. Zet je ze in hun kweekpot in een sierpot, zorg dan dat er een drainagegat in de sierpot zit. Overtollig water moet weg kunnen. Geef in pot gehouden, bloeiende planten om de veertien dagen wat vloeibare plantenvoeding in het gietwater. Als in de herfst de bloei stopt, ook geen voeding meer geven (nog wel water!). Volg de aanwijzingen op de verpakking. Plant je deze Campanula’s in de volle grond van je tuin, dan redden ze zich daar prima, maar ook dan bij droogte gieten! De grond moet trouwens voldoende doorlatend zijn om vooral ’s winters stagnerend water (langdurig aanwezige plassen op de grond) te voorkomen. Bij te veel winterse nattigheid kunnen de wortels gaan rotten. In de herfst sterven deze vaste planten bovengronds af, maar de wortels blijven doorleven. Van daaruit lopen de planten in het voorjaar weer uit. Haal de afgestorven stengel- en bladresten weg zodra je nieuw groen ziet verschijnen. Bij goede verzorging zullen deze Campanula’s jaar na jaar steeds weer prachtig gaan bloeien. Verpot in pot gehouden planten om de twee jaar in verse potgrond. Deze klokjesbloemen zijn geweldig winterhard. Het mag – als ze in de volle grond staan – gerust 20 graden vriezen. Bij potplanten wat winterbescherming geven omdat de kou dan van alle kanten de wortels kan bereiken. 

Uit stek vermeerderd
Zowel Campanula Ambella® als Adansa® worden zoals gezegd niet uit zaad, maar uit stek vermeerderd. Dat gebeurt om de eigenschappen van de planten heel nauwkeurig te behouden in alle exemplaren. Beide typen planten worden dus heel uniform doorgekweekt. Het blijven daardoor steeds die mooie dankbare planten die je zo graag ziet. Ze voelen zich thuis in ieder type interieur, op elk terras en balkon (mits niet te zonnig) en in iedere tuin. Ze zijn door hun bloemkleuren ook heel makkelijk met andere planten te combineren. De planten zullen heel lang een stroom magnifieke blauwe, paarse, lila, roze of witte klok- of stervormige bloemen produceren! Planten die buiten groeien kunnen ieder jaar in mei alweer in bloei komen. Ze bloeien dan de hele zomer en vaak in de herfst nog eens.

TIP: Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg, zeker als de bloei wat minder lijkt te worden. Dat is voor zowel Ambella®- als Adansa®-Campanula’s een prikkel om nog langer door te bloeien dan ze van nature al doen (of zelfs weer opnieuw te gaan bloeien als ze al zijn uitgebloeid).

In kort bestek
Houd je van de magnifieke paarse, blauwe, witte of roze klokjes- of stervormige bloemen van Campanula’s? GroenRijk biedt deze week keus uit twee superieure vormen: de compacte, iets bolvormige , stijlvolle Ambella®’s en de vrolijke, losser en meer rankend groeiende en bloeiende Adansa®-Campanula’s. Geschikt voor zowel binnen als buiten. Meerjarig. Winterhard. Makkelijk te verzorgen. Je wordt beloond met stromen bloemen tot in de herfst.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl