Zomerbloeiers

Zomerbloeiers

Ja, geef deze zomerbloeiers regelmatig vloeibare plantenvoeding, dan bloeien de planten extra lang en rijk door.

Deze potten met verschillende mengsels van fleurige zomerbloeiers zijn prachtig  in je tuin of op je balkon. Je kunt ze zo meenemen en neerzetten. Ze zijn kant-en-klaar beplant. Kies de pot met de mix in de kleur die je het leukst vindt en zet hem op een zonnig plekje buiten. Er groeien diverse soorten planten in, o.a. Verbena’s en Petunia’s, maar vooral de sterke, ongelooflijk rijk bloeiende Mini-Petunia’s of Calibrachoa’s die ook wel Million Bells worden genoemd. Voor de potten is een neutrale, donkere antracietkleur gekozen, waardoor ze in iedere tuinsfeer passen. De planten bloeien de hele zomer en herfst – tot de vorst er in de late herfst een eind aan maakt. Er is gekozen voor vrolijke, harmoniërende bloemkleuren. Die vervelen nooit. Het gaat in alle gevallen om planten die eerst iets omhoog groeien, maar daarna sierlijk overbuigen en gaan hangen. Als je de pot op de grond zet, zullen de bloeiende ranken zelfs over de grond uitgroeien en ontstaat vanuit de pot een heel bloementapijt. Zet je hem hoog, dan wordt het een bloemenwaterval. Door de verschillende maten van de bloemen ontstaat een prachtig variërend kleurenbeeld dat als een geweldige blikvanger werkt. Maar zet de pot niet te hoog. Het mooiste is als je erop en niet er van onderaf tegenaan kunt kijken.

Iedere pot vormt een rijk bloeiend plantenwereldje op zich.
Er zijn in de mix prachtige combinaties gemaakt qua blad- en bloemvormen en kleuren met de volgende plantensoorten:

Petunia’s Die groeien in het wild in Argentinië en Brazilië. Met de soorten die daar vandaan komen is inmiddels enorm veel gekruist. Ze bloeien overdadig met de bekende kelkvormige, grote of kleinere bloemen (dat hangt van het ras af) aan lange, rankende, afhangende of kruipende stengels. Een nadeel van de oude rassen was dat de bloemen moeilijk tegen slecht weer konden. Een flinke regenbui kon de bloemen al verbruinen. De kwekers zijn op zoek gegaan naar sterkere vormen en die zijn gevonden. Een bekende kweekgroep daarvan zijn de Surfinia’s. Die vormen dus geen aparte plantensoort. Het zijn echte petunia’s, maar met betere eigenschappen. Daarom hebben ze een eigen groepsnaam (een handelsnaam) gekregen. Ze bloeien nog rijker, zijn minder weergevoelig en daardoor veel sterker. Het zijn net zoals de ‘gewone’ petunia’s ook hangende, rankende planten. Leuk om te weten: Petunia’s zijn directe familieleden van de tabaksplanten (het Braziliaanse woord ‘Petum’ betekent ‘tabak’). Maar het wordt nog ingewikkelder. Want er is ook (en vooral) met Mini-Petunia’s in de plantenmengsels gewerkt.

Mini-Petunia’s zijn wel verre familieleden van de echte petunia’s, maar ze behoren tot het geslacht Calibrachoa. De planten in dat geslacht lijken nog het meest op kleinbloemige petunia’s. Ze groeien op dezelfde manier, maar ze zitten genetisch totaal anders in elkaar. Ze zijn ook minder dorstig dan de echte petunia’s en je hoeft de uitgebloeide bloempjes er niet uit te halen. Dat doen ze zelf: ze laten ze verschrompelen en stoten ze dan af. Ook zijn ze nauwelijks weergevoelig. Allemaal grote voordelen van deze rijke bloeiers. Om helemaal volledig te zijn: de Mini-Petunia’s, die dus eigenlijk Calibrachoa heten, worden zoals gezegd ook wel ‘Million Bells’ genoemd.

Tenslotte zijn er prachtige Verbena’s in opgenomen.

Verbena’s (de naam Verbena betekent: ‘heilig kruid’) zijn eenjarige, meerjarige en zelfs verhoutende soorten. Die in de pot zijn eenjarig gekweekt. Je kunt ze dus wegdoen als ze eind van de herfst zijn uitgebloeid. Het grote voordeel van eenjarige planten is dat ze enorm rijk bloeien omdat ze in één groeiseizoen voor nageslacht moeten zorgen. Dan wil je wel bloeien! In Nederland komt één echte Verbena-soort van nature in het wild voor: ijzerhard (Verbena officinalis). Voor potcultuur zijn vooral kweekvormen van Glandularia (vroeger Verbena) peruviana en V. speciosa in zwang. Het zijn bijna allemaal planten van Amerikaanse herkomst. Sommige groeien stijf omhoog, andere hangen sierlijk over, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: de schermvormige trossen kleine bloemen die maar blijven komen en je decopot met kleur blijven vullen. Iedereen vindt ze mooi!

Makkelijke verzorging
De kweker heeft de planten in de decopot in normale, bemeste potgrond geplant. Na een week of zes is de voeding uit die grond verbruikt en moet je eens per week wat plantenvoeding in het gietwater doen. Niet te veel, omdat anders met name de petunia-achtige planten te veel blad gaan ontwikkelen. Je wilt tenslotte vooral bloemen zien. Geef bij normaal (niet te heet en heel zonnig) weer om de paar dagen water op de potgrond (niet op de planten). Bij warm weer moet je vaker gieten. Laat de potgrond in ieder geval niet helemaal uitdrogen.

TIP: Verwijder bij de Petunia’s en Verbena’s regelmatig de uitgebloeide bloemen die aan de planten blijven zitten. Dan bloeien ze beter en langer door. Bij de Calibrachoa’s hoef je dit niet te doen. Die zijn zelf-schonend: ze laten uitgebloeide bloemen zelf al vallen.

In kort bestek
GroenRijk biedt nu stijlvolle, grote, antracietkleurige potten vol rijk en langdurig bloeiende Verbena’s, Surfinia’s en Mini-Petunia’s (Calibrachoa’s) aan. Diverse decoratieve ton sur ton mengsels. Bloei tot ver in de herfst. Prachtig op terras of balkon. Ook een welkom cadeau! Heel makkelijk te verzorgen. Schitterende kleuren. Kant-en-klaar beplant! Om zo neer te zetten!   

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl