Waterornamenten en vijververlichting

Waterornamenten

Water in de tuin, heerlijk verfrissend en erg sfeervol! Je hoeft geen grote tuin te hebben om van water te genieten. Wat dacht je van een mini-vijver of waterornament? Daar kan iedereen wel een plekje voor vinden! Wat is een waterornament eigenlijk precies? Waterornamenten zijn mini-vijvers of fonteintjes, kortom; een sierobject met water. Veel mensen kopen een waterornament omdat ze geen ruimte hebben voor een grote vijver, maar toch graag de sfeer van stromend water om zich heen willen hebben. Daarnaast kan een waterornament ook heel goed gebruikt worden als vijverdecoratie.

Een waterornament kan een groot beeld met stromend water zijn, maar ok een subtiele kom die je met gemak op een tafel of het balkon kwijt kunt. De waterornamenten waar wij het hier over hebben zijn voorzien van stromend water. Deze borrelende fonteintjes en mini-vijvers worden steeds populairder. Dat is niet gek; waterornamenten zijn relatief goedkoop en hebben in vergelijking met echte vijvers, weinig onderhoud nodig. Wel de lusten en niet de lasten dus!

Nieuwsgierig geworden? Doe wat inspiratie op in onze webshop!

De voordelen van waterornamenten

  • RUST
    Stromend water geeft een gevoel van rust. Het kabbelende water heeft een kalmerende werking op de mens, dus ga er maar eens fijn voor zitten!
  • VOGELS
    Vogels genieten ook mee met uw waterornamenten! Even een opfrisbeurt en wat plonswerk en ze kunnen er weer tegenaan. Vind u die badderende vogels ook altijd zo'n leuk gezicht?
  • SFEER
    Naast extra plezier voor de vogels en rust voor u heeft een waterornament ook altijd een sfeerverhogende werking! Ze zijn prachtig en soms zelfs voorzien van verlichting, waardoor uw tuin, terras of balkon er in het donker of de schermering er extra sfeervol uitziet!

Hoe werkt een waterornament?

Een waterornament bestaat altijd uit de volgende onderdelen:

  1. Een waterbassin
  2. Een waterpomp
  3. Electra

Waterbassin
De meeste waterornamenten hebben een waterbassin. Het water stroomt van het waterbassin via buizen naar het de top van het waterornament en valt vanaf daar weer in het waterbassin. Het water wordt steeds hergebruikt. Een deel van het water zal door de warmte verdampen. U zult het waterbassin daarom af en toe moeten bijvullen. Ook is het belangrijk het water regelmatig te verversen. Zo voorkomt u groene aanslag. De boosdoeners van dit ontsierende groen zijn algen. Algen komen vooral veel voor in de zomer, want door het warme weer groeien ze heel snel. U kunt algenbestrijdingsmiddelen gebruiken om de aanslag in het water te voorkomen. 

Waterpomp
Het water blijft oneindig stromen met dank aan de waterpomp. Dit is als het ware het kloppende hart van het waterornament. Het water wordt omhoog gepompt en stroomt vervolgens via de het sierbeeld weer in het waterbassin. Probeer de stekkers van de pomp en de verlichting zo kort mogelijk bij het stopcontact te houden. Naast het feit dat dit netter staat, kan het ook lelijke valpartijen voorkomen.

Hoe plaats ik een waterornament?

Wilt u een waterornament in vijver plaatsen? Zorg dan voor een hoge waterkuip of verhoog de bodem plaatselijk met keien. Een waterornament in de vijver plaatsen is het makkelijkste wanneer in de vijver weinig of helemaal geen water staat. Een waterornament is voorzien van een waterbassin en opvangbak voor het water. Wanneer het waterbassin in de vijver staat, is het gevaar dat bijvoorbeeld vissen ook in dat waterbassin terecht komen. In theorie zou dat kunnen beteken dat een vis ook omhoog gepompt kan worden. Dat is niet de bedoeling. Om dit te voorkomen is het de moeite waard om een waterornament niet in, maar bij de vijver te plaatsen.

Stap voor stap een waterornament plaatsen

Het plaatsen van een waterornament is simpel. We leggen het u uit in 10 stappen. Wilt u een waterornament in de vijver plaatsen, begin dan bij stap drie. Zorg ervoor dat de plek waar u een waterornament plaatst verhoogd is (met bijvoorbeeld stenen) en deze ondergrond waterpas ligt.

1. Graaf een gat
Graaf in de grond een gat waar het waterornament in geplaatst kan worden. Zorg ervoor dat de bodem zoveel mogelijk waterpas is. Tip! Om de afmeting van het gat te bepalen, kunt u de waterkuip op zijn kop op de aarde leggen en met een schep de maten afzetten.

2. Plaats straatzand op de bodem
Dit witte zand geeft de waterkuip meer stabiliteit. Daardoor zal de bak niet snel verschuiven. Het bovenste laagje aarde mag weer “gewone” aarde zijn.

3. Plaats de waterkuip in het gat en vul deze met water
Let er bij het plaatsen van de waterkuip of dat de kuip waterpas ligt.

4. Leg een aantal keien op de bodem van de waterkuip

5. Plaats de pomp in het water
Zorg ervoor dat de waterslangen al aan de waterpomp vastzitten. Volg hiervoor de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Leg de pomp bij voorkeur op de zijkant op de keien. Zo kan deze al goed vollopen. Het is belangrijk om de waterpomp niet op de bodem van de kuip te leggen. Al het vuil zal ook naar de bodem zakken. Door de waterpomp op een verhoging te plaatsen, voorkomt u dat deze vast komt te zitten met vuil.

6. Plaats het rooster op de kuip
Eventueel kunt u ook een extra gaas bovenop het rooster plaatsen. Zo zorgt u ervoor dat er geen kleine steentjes in het water vallen.

7. Plaats dwarsbalkjes
Bij grote en/of zwaardere waterornamenten plaatsen is het belangrijk dwarsbalkjes (bijvoorbeeld van hout) bovenop het rooster te plaatsen. Door deze dwarsbalken wordt het gewicht van het waterornament gelijkmatiger verdeeld over het rooster. Hoe zwaarder een waterornament hoe meer balkjes er gebruikt kunnen worden. Dit voorkomt dat het rooster op den duur gaat inzakken. Lijm de dwarsbalken met PVC-lijm.

Houd bij het plaatsen van het rooster, het gaas en de dwarsbalken rekening met de afvoerslangen. Zorg ervoor dat er een gat overblijft hiervoor.

8. Sluit de sproeimond aan op de pomp/plaats het waterornament op de balken
Zorg ervoor dat de pomp wordt aangesloten met de rest van het waterornament. U bent nu zo goed als klaar.

9. Werk het geheel af met decoratiestenen

10. Spray het waterornament in met polyspray
Zo beschermt u het waterornament tegen groene aanslag door weersinvloeden. Alle beetjes helpen niet waar?

Verlichting in de vijver

Wanneer u een vijver heeft aangelegd, heeft u waarschijnlijk rekening gehouden met de benodigde elektriciteit voor verlichting of voor de waterpomp. Aan deze pomp kunt u een spuitornament of fontein koppelen. Het assortiment in spuitfiguren is divers. De meeste figuren zijn van metaal, maar ook kunststof, steen en koper zijn veel gebruikte materialen.

Verlichting in en om de vijver geeft de vijver een sprookjesachtig aanzicht. Een veilige manier van verlichting is zwakstroomverlichting, makkelijk in de te graven en een snel resultaat. Ook lampjes op zonne-energie zijn te koop hoewel het aanbod hierin over het algemeen beperkt is. De verlichte glazen bollen die op het wateroppervlakte drijven maken uw vijver nog mooier. 

Waterornamenten en vijververlichting kopen

Bent u op zoek naar een mooi waterornament voor in uw vijver of op uw terras? Of zou u graag mooie verlichting bij uw vijver willen? Kom dan gerust eens langs bij GroenRijk Maasbree! De mogelijkheden zijn eindeloos en hoe groot of klein uw buitenruimte ook is, voor iedere plek hebben wij een geschikte oplossing voor u klaar staan. U kunt zich in het tuincentrum mooi oriënteren en ons ervaren personeel kan u goed adviseren naar de verschillende mogelijkheden. Ook kunt u alvast een blik werpen in onze webshop. U bent van harte welkom!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Vijver benodigdheden